Брошурування важливiше, нiж друк

29.05.23

Так вважає директор англійської друкарні TJ Books, особливо коли йдеться про сектор цифрового друку. Щоб упоратися з безупинним зростанням обсягу «цифрової» продукції, компанія використовує дві машини КБС Vareo, а також триножовий робот InfiniTrim. Один із термобіндерів Muller Martini під’єднано до подавача форзацних аркушів для виготовлення книжкових блоків у твердій палітурці.

Це підприємство у прибережному містечку Падстоу (графство Корнуолл) 50 років тому заснував Том Джекс. Зараз 142 співробітники TJ Books працюють у чотири зміни шість днів на тиждень. Компанія рано помітила нові тенденції в поліграфічній галузі й зацікавилася цифровим друком ще наприкінці 1990-х. «Тож досвід, який ми маємо в цьому сегменті, відповідно, чималий», — наголошує співвласник і керівний директор Енді Воттс. Він купив бізнес 2017 року разом із теперішнім фінансовим директором Енді Адамсом.

Цифровий друк: 30% обсягу — 45% прибутку

Останніми роками сектор цифрового друку постійно зростає. Крім трьох аркушевих офсетних машин, TJ Books тепер використовує ще й три тонерні та струминні цифрові друкарські системи. Майже 30% продукції друкують цифровим способом. З погляду збуту «цифра» ще прибутковіша — 45%.

На додачу до виробів у м’яких обкладинках і зшитих нитками компанія випускає класичні книжки у твердій палітурці, особливо невеликими тиражами. Із 6,5 млн примірників, які друкують щороку, головно для видавництв по всій Британії, та дедалі більше і для самвидавців, середній офсетний наклад становить 1 400 екземплярів, а «цифровий» — лише 170 або ж 1,5 у разі друку на вимогу. Одиничні примірники також є успішною бізнес-моделлю у сегменті B2C. Якщо для клієнта не принциповий спосіб друку, TJ Books обирає технологію самостійно.

Енді Воттс (ліворуч), співвласник і керівний директор TJ Books, перед машиною КБС Vareo у Падстоу: «Ми повернули замовлення, які втратили через те, що раніше це було нерентабельно». Праворуч Девід Мак-Гінлі, менеджер із продажу Muller Martini (Велика Британія)

Два Vareo — один InfiniTrim

Завдяки істотному технологічному прогресу і новим можливостям сектор цифрового друку — як чорно-білого, так і кольорового, — постійно зростає. Природно, що це впливає і на подальшу обробку відбитків. «Я вважаю це важливішим за друк», — каже Енді Воттс. Окрім книжкової лінії BF 530 для випуску продукції у твердій обкладинці та машини КБС KM 600, TJ Books покладається на два термобіндери Vareo — один як окрему машину з термоклеєм, а інший — із термо- та поліуретановим клеєм і в поєднанні з пристроєм подавання форзацних аркушів VBA — для промислового виробництва книжкових блоків малими накладами під жорстку палітурку. Від обох Vareo блоки потрапляють до різального робота InfiniTrim.

За словами Енді Воттса, пара Vareo приносить його компанії низку переваг: «У нас швидший робочий поток, менше ручного втручання і менше відходів — сьогодні це вагомий екологічний аргумент. До того ж Vareo дуже зручний, тому навіть менш досвідчені оператори швидко з ним упораються. Загалом ми подвоїли продуктивність у ніші друку на вимогу, включно із друкарським етапом. І ми повернули замовлення, які втратили через те, що раніше були нерентабельними. Тож ми надзвичайно задоволені двома Vareo».

Книжкові блоки з обох машин КБС Vareo потрапляють до ТРМ InfiniTrim

«Пристрасть до друку»

Енді Воттс переконаний, «що значення цифрового друку буде зростати, особливо це стосується більших тиражів». Тому він упевнено дивиться в майбутнє: «Менші часові вікна й екологічні міркування (т. зв. місцевий друк) набирають більшої ваги, зокрема для друку на вимогу. Але ми повинні бути в змозі реагувати швидко й гнучко, і, вірні гаслу нашої компанії „Пристрасть до друку“, ми хочемо виділятися серед конкурентів високоякісними книгами».

« Koenig & Bauer i HYBRID Software пропонують ексклюзивний софт для виробництва паковання

SEE i Koenig & Bauer розширять стратегiчне партнерство »