Мрiя перфекцiонiста: машини Rapida можна обладнати спецiальним пультом для контролю якостi кольору

26.06.23

Нова опція зацікавить друкарні, що працюють із високими стандартами якості (наприклад, виробництво ілюстрованих книг у сфері мистецтва і архітектури). Це ідеальний варіант, коли треба швидко отримати й оцінити вичерпну інформацію про колір.

Окремий переглядовий стіл із «експертним» монітором для схвалення контрольних відбитків клієнтами

Італійська компанія Printer Trento вже не перше десятиліття є одним із найсучасніших і найбільших виробників книг у Центральній Європі. Щороку на п’яти велетенських машинах Koenig & Bauer Rapida тут виготовляють 15 млн книжок. Понад 150 співробітників працюють у двох друкарнях, палітурному цеху і логістичному центрі для знаних видавців у Німеччині та за кордоном.

Власник Даріо Мартінеллі та його команда регулярно інвестують у новітні технології друку як запоруку високої продуктивності виробництва і найшвидшого виконання замовлень. Остання Rapida 164 стала до строю наприкінці 2020 року. Щоб забезпечити постійну і стабільну якість друку, весь машинний парк оснащено системами динамічного вимірювання та контролю кольору. Мета полягає в тому, щоб істотно зменшити відходи й час переналагодження.

Даріо Мартінеллі (ліворуч), власник і керівний директор Printer Trento, і Джанні Жірарді, співзасновник і також керівний директор, постійно інвестують в інноваційні технології і таким чином перетворили свою компанію на одного з найбільших у Європі книжкових виробників

Експертний монітор для додаткового контролю кольору

Щоб задовольнити зростаючі вимоги клієнтів і споживачів до якості, Printer Trento постійно випробовує та інвестує в інноваційні технології, зокрема для контролю кольору. З весни 2022 року компанія тестує так званий експертний монітор на своїх друкарських машинах Koenig & Bauer, де відображено всі параметри, виміряні системою QualiTronic; він розміщений на переглядовому столі, поруч із консоллю Rapida 164. Це дає змогу оперативно відстежувати такі показники:

  • візуальна Delta E, із миттєвим відображенням різниці між одним і наступним аркушами, виміряної за допомогою вбудованої системи;
  • розтискування для 40%-х і 80%-х тонів у різних зонах зчитування;
  • сигнальні індикатори, за якими одразу видно, чи точно машина відтворює значення кольорів;
  • основні налаштування для денситометричних вимірювань, а також пов’язані з цим мінімальна і максимальна оптична густина;
  • діаграма колірного профілю останнього відбитка для оцінювання динаміки кольорокорекції.

«Експертний» монітор значно розвантажує вміст настінного екрана. Тепер три його зони можна повністю використовувати для зображень із камери (як-от QualiTronic ColorControl, контроль проходження аркушів) та інших функцій.

Управління кольором «у лінію» за допомогою QualiTronic ColorControl: усі індикатори зелені, а отже якість стабільна. Можна друкувати далі

Пульт управління кольором як опція

У Printer Trento кольоровідтворення на друкарських машинах налаштовують разом із внутрішніми експертами та часто разом із клієнтом. Для цього біля стандартного пульта управління машиною облаштовано додатковий переглядовий стіл з окремим «експертним» монітором. Однак додатковий монітор можна встановити безпосередньо на центральному пульті управління Rapida, і такий варіант уже використовують перші замовники. У будь-якому разі «експертний» монітор забезпечує низку переваг:

  • значно розширена інформація про колір в полі зору без додаткових клацань мишкою;
  • проста кольорова індикація (світлофорна система);
  • якість кольору можна обговорювати з великими групами, не блокуючи диспетчерську.

«Експертний» монітор насамперед орієнтований на друкарні, що працюють із високими стандартами якості (наприклад, виробництво ілюстрованих книг у сфері мистецтва і архітектури). Це ідеальний варіант, коли треба швидко отримати й оцінити вичерпну інформацію про колір.

Управління кольором за допомогою ErgoTronic ColorControl на консолі: треба поліпшити якість кольору в третій секції (пурпурова фарба)

Для машин Rapida, виготовлених 2018 року чи пізніше

Після завершення промислових випробувань, зокрема і в компанії Printer Trento, «експертний» монітор став доступний для всіх замовників з осені 2022 року. Його можна встановити на всіх машинах Rapida, виготовлених у 2018 році чи пізніше. Єдиною передумовою є наявність сучасної системи вимірювання та контролю, наприклад QualiTronic ColorControl чи ErgoTronic ColorControl. У майбутньому тут з’являться додаткові функції з управління якістю.

Пункт керування восьмифарбовою Rapida з настінним екраном, консольним монітором і додатковим «експертним» монітором зі значно розширеними колорометричними показниками та сигнальними індикаторами

« Koenig & Bauer i HYBRID Software пропонують ексклюзивний софт для виробництва паковання

SEE i Koenig & Bauer розширять стратегiчне партнерство »