Я i моя: Koenig & Bauer Rapida 145

30.01.24

У березні 2023 року фірма Offset Print & Packaging розпочала комплексну інсталяцію останньої, найсучаснішої версії великоформатної офсетної машини Rapida компанії Koenig & Bauer — 145. Першої у Великій Британії.

Вінс Брірі, операційний директор Offset Print & Packaging Ltd

Це надсучасна, багатомільйонна модель формату В0+, завдовжки 38 м, масою 167 т, оснащена автоматикою та енергоощадними пристроями. Вона має сім друкарських і дві лакувальні секції, кожна з яких може працювати з УФ- та звичайними фарбами. Обладнання може друкувати на аркушах розміром до 1 060х1 450 мм і завтовшки до 1,2 мм.

Offset Group є давнім партнером Koenig & Bauer, і ця машина замінила Rapida 142. Її обрали як основну техніку для замовлень з додатковими фарбами і спецефектами для клієнтів-пакувальників.

Едвард Боун, керівний директор із продажу, каже, що топклієнти «завжди прагнуть оздоблювати паковання так, щоб їхня продукція вирізнялася. Rapida 145 значно розширить їхні можливості з рентабельного виробництва надзвичайно принадливого паковання, причому у великому форматі».

Коли Koenig & Bauer випустила Rapida 145 нового покоління і ще більшу модель 164 (1 205х1 640 мм), то назвала їх новими еталонами у своєму секторі, хоча, будьмо відверті, ця заява не така вже й оригінальна. Ключовими моментами є продуктивність до 18 000 аркушів за годину, швидке переналагодження і «найвищий рівень автоматизації та високоточні вбудовані системи контролю якості», як стверджує компанія.

Вражає, але нічого революційного. А от відносна компактність, з урахуванням формату, — це вже значно цікавіше, як і сенсорні екрани та мобільні застосунки для контролю і моніторингу всього — переналагодження, виробництва, систем управління якістю. Виробничі дані разом із додатковими показниками, такими як викиди CO2, відображаються в режимі реального часу.

Серед інших функцій — повністю автоматична заміна форм, технологія AniSleeve для швидкої заміни анілоксових валів, енергоощадна технологія сушіння VariDryBlue, контроль кольору зі зворотним зв’язком ErgoTronic і QualiTronic, автоматизована стапельна логістика на самонакладі та подовжена прийомка.

Історія великого формату

Г’ю Джарвіс, нинішній голова правління, заснував бізнес як Offset Productions and Technical Services. Спершу підприємство базувалося на старій водопровідній станції в селищі Іст-Фарлі, що при Мейдстоуні. Під час розширення 1991 року друкарня переїхала до значно більшого, сучасного приміщення в Ейлсфорді, графство Кент, а назву змінили на Offset Productions Ltd.

Едвард Боун та Вінс Брірі

У 2016 році Вінс Брірі та Едвард Боун придбали бізнес і створили компанію Offset Print & Packaging Ltd, де Брірі став операційним директором, а Боун — директором з продажу.

Нащо купувати ще одну Rapida?

Головно — через мінливість ринків та нові можливості. Боун каже: «Ця інвестиція підняла якість, управління кольором, прилагодження та мінімізацію відходів на новий рівень, навіть порівняно з нашим попереднім надбанням — друкарською машиною Rapida 106, якій уже п’ять років. Наші клієнти також вимагали вищої якості, з більшою кількістю фарб і декоративних ефектів, щоб їхні продукти вирізнялися з-поміж інших. Рішення перейти на сім фарб із подвійним лакуванням і двома сушарками було прямою відповіддю на запит клієнтів».

«Прийняти рішення про заміну машини складно, особливо коли вона все ще добре працює, — каже Боун. — 142-га модель і досі чудова, проте 145-та виводить друкарське виробництво на новий рівень. За останні 10-15 років технології значно розвинулися, і не можна ігнорувати переваги нової техніки. Культура Offset завжди в тому, щоби підтримувати нашу позицію передового виробника, і ця інвестиція є частиною цього».

Чому сім фарб?

Боун каже: «Конфігурація та функції Rapida 145 дають нам змогу наносити сім фарб і робити лакові спецефекти за один прохід. Це забезпечує високу якість продукції, малу кількість відходів і високу швидкість.

Хоч обладнання сконфігуровано для роботи з розширеною палітрою, на це не було великого попиту. Більшість замовників хоче додаткові кольори на плашках і лакові ефекти».

Натомість він додає: «Попит клієнтів на „щось інше“ зумовив те, як ми укомплектували машину. У нас достатньо роботи, щоб виправдати інвестиції в додаткові можливості обладнання».

Як це заощаджує енергію?

Koenig & Bauer використовує систему сушіння VariDryBlue, яка рециркулює нагріте повітря, що дає змогу зберегти близько 30% енергії.

Як це працює на практиці? «Ми помітили значне покращення енерговитрат, — каже Боун. — Ми маємо амбітні екологічні прагнення зменшити відходи і споживання енергії та підвищити ефективність виробництва, і це є частиною можливості запропонувати клієнтам найкращий варіант виробництва, доступний на сьогодні. Попри те, що нам кажуть, ми вважаємо, що технологія сушіння UV-LED ще не дозріла і пов’язані з нею лакофарбові технології ще мають її наздогнати. Коли це станеться, ми зможемо ретроспективно встановити світлодіоди в машину».

Як відбувалася інсталяція?

Така величезна машина вимагає і чималої підготовки до її появи на підприємстві. «Було виконано значний обсяг планування, будівельних та інфраструктурних робіт, щоб нова техніка максимально ефективно вписалася у виробництво, — каже Боун. — Машина може бути невеликою порівняно з конкурентами, але вона значно більша за 142-гу модель».

Три роки пішло, щоб розпланувати демонтаж мезоніну завдовжки 40 м, переміщення трьох висікальних пресів у інше місце на виробництві, а потім відновлення підлоги над ямою завглибшки 5,5 м за допомогою сталевої арматури та бетону для підтримки нового обладнання.

Елементи машини доправляли два тижні, й для цього знадобилися 16 вантажівок Koenig & Bauer. «Після ретельного планування з боку Offset і Koenig & Bauer монтаж пройшов гладко і зайняв вісім тижнів від початку до кінця, — говорить Боун. — Не без проблем, звісно, які в усіх бувають, але до процесу монтажу не було жодних претензій».

Наявні в компанії системи післядрукарської обробки сумісні з новим обладнанням. «Великоформатний друк є однією з ключових переваг Offset на британському ринку пакування, — каже Боун. — Ми вже вклалися у Rapida 142 і пов’язану з нею техніку для висікання та склеювання. У рамках нашого інвестиційного плану для виробництва ми вже встановили штанцавтомат Koenig & Bauer Iberica 145K із функцією розділення заготовок. Наше фальцювально-склеювальне устаткування вже добре показало себе у роботі з дещо більшим форматом, що є частиною нашого інвестиційного плану».

Однак додаткові 30 мм ширини для переходу зі 142 до 145 см зумовили потребу у новій системі CtP. Нею стала Screen Ultima від Fujifilm, партнера Offset P&P із формних процесів.

За словами Боуна, для освоєння нової техніки знадобилося підучити операторів. «Наші оператори багато років використовують обладнання Koenig & Bauer, але й технології розвиваються, навіть на нашій Rapida 106, тож ми відрядили вісьмох майстрів до Радебойля на два тижні для підвищення кваліфікації та ознайомлення з найкращими практиками роботи з новітнім інструментарієм».

Як воно було на практиці?

Боун у захваті. «Не часто реальність збігається з рекламними обіцянками. Однак у цьому випадку весь досвід продажу, навчання, встановлення, продуктивність та обіцяна ефективність машини перевершили наші очікування».

Чи були проблеми? «Як і з будь-якою інсталяцією машини, у нас виникли певні труднощі, але вони були незначними, — каже Боун. — Як завше, компанія Koenig & Bauer реагувала щиро і вчасно, тож утруднення не перетворилося на проблему».

Як би він підсумував плюси й мінуси? «Переваги, безумовно, полягають у підвищенні ефективності, зменшенні впливу на довкілля завдяки зниженню кількості відходів та споживання енергії, а також у розширенні пропозиції для наявних клієнтів і можливості залучення нових.

Найбільший мінус — велика діра в нашому банківському рахунку! Не лише через придбання машини, але й через дорогі та значні зміни інфраструктури на нашому виробничому майданчику в Ейлсфорді, аби розмістити такого звіра!»

СПЕЦИФІКАЦІЯ

Максимальний розмір аркуша: 1 060х1 450 мм.

Максимальна товщина аркуша: 1,2 мм.

Максимальна швидкість: 18 000 арк./год із високошвидкісним пакетом.

Конфігурації: до 10 друкарських секцій або до 8 друкарських секцій з одною чи двома лакувальними.

Ціна: «Безумовно, це найбільша інвестиція в історії Offset. Не лише ціна придбання, а й допоміжна інфраструктура: опалення та освітлення, переміщення інших машин тощо».

ПРОФІЛЬ КОМПАНІЇ

В Offset Group працює понад 100 осіб, зокрема шість учнів, і компанія підтримує місцеві громадські програми з виробничої практики для студентів.

За рік, що закінчився 30 квітня, обіг компанії склав понад 25,8 млн фунтів стерлінгів, а в 2023 фінансовому році має бути значне зростання.

Компанія обслуговує багато секторів, зокрема домашніх розваги, ІТ, масових і спеціалізованих харчових продуктів, кондитерських виробів, закусок і напоїв, сувенірно-подарункової продукції, адвент-календарів, товарів для дому, краси та DIY.

Машини переважно марки Koenig & Bauer, нова Rapida 145 долучилася до моделей 142 і 106; висікальний прес Iberica 145 з розділенням заготовок, два висікальні преси Bobst SPanthera; фальцювально-склеювальні лінії Heidelberg Diana 115, Bobst Starfold 145 і K&B Omega 145; пакувальні системи Esatec і Heiber + Schroeder.

Чому купили...

«Ми бачимо збільшення попиту на додаткові фарби та спецефекти друку/лакування, — каже Боун. — Вона також дає змогу сформувати унікальну пропозицію щодо розміру та інших параметрів і таким чином підвищити додану вартість продукції».

Як усе відбувалося...

Боун каже: «Не часто реальність збігається з рекламними обіцянками!»

Автор: Саймон Екклз

18 грудня 2023 року

Джерело: Printweek.com

« Muller Martini на drupa: Driving the Digital Transformation

Muller Martini придбала Hunkeler »